Hakka Grounds ja Pohjanmaan Vapepa

16.1.2018

Pohjanmaan Vapepan vapaaehtoiset etsijät lähtevät pelastamaan alueellaan 20 - 25 kadonnutta ihmistä vuosittain – yli 20 ystävää, lasta, naapurin vanhusta ja perheenjäsentä yksin kadonneena. Kaikkia ei ehditä pelastaa, mutta on sanomattakin selvää, että ilman näiden vapaaehtoisten pyyteetöntä työtä yössä kadonneiden kohtalot olisivat huomattavasti synkempiä.

Kesäisin etsinnät ovat helpompia, mutta öisessä talvessa pimeys, lumi ja vääjäämättä kiristyvä pakkanen asettavat kadonneet välittömään hengenvaaraan. Suomen luonto on kaunis, mutta samalla armoton, mikäli kadonnut on lapsi, vanhus tai sekavassa tilassa oleva aikuinen.

Kampanjan taustaa

#GrowToBeAHero-kampanjan ensimmäinen lahjoitus tehtiin vuonna 2017 pienten lasten eduksi. Kuitenkaan kampanjan perimmäinen tarkoitus ei ole käsitellä vain lasten kasvamista turvallisesti vaan ”Grow to be a hero” tarkoittaa kirjoittajalle sitä, miten aikuisena uskalletaan ottaa vastuuta myös tuntemattomien hyvinvoinnista. Aloitteen tekeminen ja toimeen tarttuminen vaativat sen taustalla olevilta ihmisiltä vaivaa ja uhrauksia. Samaan aikaan se kertoo ympäröivälle yhteisölle aloitteen tekijän arvomaailmasta ja asettaa sen myös alttiiksi kritiikille. Tämän johdosta on monesti helpompaa ”sanoa kuin tehdä”.

Edellisen lahjoituksen yhteydessä käsiteltiin, kuinka yksityisten yhtiöiden tekemissä lahjoituksissa on aina kyse myös PR-toiminnasta, mutta lahjoitusten kohteita valitessa voivat ihmiset näiden yhtiöiden takana tuoda esiin myös omia arvojaan.

Arjen turvallisuus ei enää tällä vuosikymmenellä voi jäädä viranomaiskoneiston harteille, vaan siihen on tartuttava kaikissa yhteiskunnan kerroksissa. Tämän lahjoituksen on tarkoitus nostaa esiin sitä, mitä aivan tavallinen kansalainen voi tehdä yhteisönsä eteen.

Pohjanmaan Vapepa sai radiot

Tällä kertaa päätettiin antaa lahjoitus Pohjanmaan Vapepalle, joka koordinoi Etelä- ja Keski-Pohjanmaan Vapaaehtoista pelastuspalvelua. Lahjoituksen kävi vastaanottamassa Vapepan maakuntatoimikunnan puheenjohtaja Jarmo Ojajärvi.

Materiaalilahjoitus oli kattava radiokalusto, joka koostui paristakymmenestä GSM-valmiudella varustetusta PMR-radiosta ja niiden oheistarvikkeista.

Lahjoitus oli molemmille osapuolille mieleinen, sillä osa Hakka Groundsin henkilöstöstä toimii oman rajallisen aikansa puitteissa myös toisen maakunnan etsintäryhmissä, joten lahjoituksen merkityksestä öisessä ja usein myös talvisessa maastossa toimiville vapaaehtoisille on ensi käden kokemusta.

Vapepan merkitys yhteisölle

Vapaaehtoiset etsintäryhmät koostuvat aivan tavallisista kansalaisista, jotka ovat sitoutuneet toimimaan poliisin tukena kadonneiden etsinnöissä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että toimintaan sitoutuneet saavat poliisin aloitteesta puhelimiinsa viestit avatuista etsinnöistä ja ilmoittavat saapumisestaan etsintäpaikalle. Mukana vapaaehtoisella on maastovarustus, joka kulkee kokeneilla etsijöillä oman auton takakontissa.

Etsintöjä johtaa aina johtoryhmä, joka muodostaa paikalle päässeistä ryhmiä ja asettaa ryhmille toimialueet karttoihin ennen öiseen maastoon lähtemistä.

Etsijät eivät aina tunne toisiaan. Varusteita tarkastaessa tulee monesti tehtyä sinunkaupat vieruskaverin kanssa ja lainattua taskulampun paristoja uudelle tuttavuudelle.

Meidän toiveemme on, että kyseinen radiokalusto auttaa Vapepan ryhmiä koordinoimaan etsintöjä tehokkaammin maastossa ja parantaa myös etsijöiden omaa turvallisuutta.

Vapepa tarvitsee sinua

Rahallista merkitystä suurempana on mahdollisuutemme jakaa tietoisuutta Vapepan toiminnasta. Pohjanmaan osastoilla on edelleen tarvetta yhteisön avulle. Mukaan tarvitaan ihmisiä ja varusteita.

Varusteista Ojajärvi mainitsi, että käyttöä olisi kannettaville tietokoneille, tulostimille ja tehokkaille taskulampuille, joiden avulla komentopaikat voivat tukea maastoryhmien etsintöjä. Tässä pieni leikkimielinen haaste meiltä Hakka Groundsilta muille paikallisille yhtiöille. Ojajärven mukaan pienikin apu otetaan ilolla vastaan.

Ihmisistä Vapepalle kelpaavat kaikki koot ja mallit. Mukaan tarvitaan maastoon lähtevien etsijöiden lisäksi sisätiloissa toimivia kirjureita, johtopaikkojen logistista organisointia, materiaalin jakajia sekä monia muita tukitoimia. Maastossa toimivien ryhmien takana on aina suuri ryhmä aivan tavallisia ihmisiä. Toimintaan saa osallistua omien kykyjensä ja aikataulujensa mukaan. Hälytysryhmään kuuluminen ei velvoita osallistumaan jokaiseen etsintään.

Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun liittymisestä löydät lisätietoa:

http://www.pohjanmaanvapepa.fi/

Lahjoituksista ja Pohjanmaan Vapepan tukipyyntöön vastaamisesta antaa lisätietoja Jarmo Ojajärvi

jarmo.ojajarvi@pohjanmaanvapepa.fi

Tällaista tällä kertaa. Hattu päästä ja syvää hyväksyntää niille Pohjanmaalaisille, joiden lamput haravoivat öisistä metsistä tuntemattomia kadonneita riippumatta siitä, kuinka mukavalta se oma tyyny olisi tuntunut. Hienoa työtä.


Viimeisimmät kirjoitukset

Hakka Grounds ja Pohjanmaan Vapepa

Tosielämän Ghost Bustersiin verrattava Pohjanmaan Vapepa sai Hakka…

#GrowToBeAHero starttaa

​Menestyvän yhtiön vastuu yhteisöstään. Grow to be a hero -termin alla…

Vahvasti kiusaamista vastaan

Inspiroiduimme lyömään oman kortemme kekoon Presidentti Niinistön…

Finsec 2017

Safetor osallistui ensimmäisen kerran Finnsec messuille. Lue…

Defendo Kouluttajakoulutus

28.8 - 2.9.2017 järjestettiin ensimmäinen Defendo Blue ja Green…